Uelastycznianie sfery zatrudnienia a bezpieczeństwo zatrudnienia - Cierniak-Emerych, Anna; Gableta, Małgorzata (Employment Flexibility and Job Security, 2024)
Zmienność, niepewność, złożoność i niejednoznaczność, czyli wyznaczniki świata VUCA kształtujące współczesną rzeczywistość gospodarczą, wymagają dostosowywania do tych realiów wszystkich sfer funkcjonowania przedsiębiorstwa. Znaczenie zyskuje przy tym kategoria elastyczności, a raczej uelastyczniania wszystkich sfer funkcjonowania przedsiębiorstwa, również w obszarze zatrudnienia. Na tym tle zarysowuje się konieczność zwrócenia uwagi na społeczne konsekwencje uelastyczniania sfery zatrudnienia, w tym te związane z rozpoznawaniem i respektowaniem interesów osób świadczących pracę (pracobiorców). W rozdziale podjęto próbę ukazania powiązań między uelastycznianiem sfery zatrudnienia w toku wprowadzania tzw. nowych form pracy a poczuciem bezpieczeństwa zatrudnienia – istotnym interesem współczesnego pracobiorcy. Odniesiono się zarówno do literatury przedmiotu, jak i do wyników cudzych i własnych badań empirycznych. Te ostatnie dotyczą zróżnicowanych form działalności gospodarczej, realizowanej w większości w latach 2013–2023. Nawiązują przede wszystkim do postaw i zachowań pracobiorców, ale także pracodawców.
Cierniak-Emerych, A. i Gableta, M. (2024). Uelastycznianie sfery zatrudnienia a bezpieczeństwo zatrudnienia. W: J. Lichtarski, S. Nowosielski, C. Zając (red.), W kręgu zmiany organizacyjnej. Księga jubileuszowa z okazji 45-lecia pracy naukowo-dydaktycznej Profesor Grażyny Osbert-Pociechy (s. 73-82). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: zatrudnienie; elastyczność; bezpieczeństwo zatrudnienia; interesy pracobiorców; employment; flexibility; employment security; interests of employees