Dojrzałość projektowa a zdolność organizacji non profit do zmian - Marciszewska, Anna (Project Maturity and the Capacity of Non-profit Organisations to Change, 2024)
Głównym celem rozdziału było wypełnienie luki badawczej poprzez teoretyczne i empiryczne zbadanie aktualnych podejść do zagadnień dojrzałości projektowej organizacji non profit i ich zdolności do zmian. Są to zagadnienia, które nie zostały jeszcze dostatecznie zbadane. Prezentowany obszar badawczy jest interesujący z punktu widzenia poznawczego oraz z perspektywy praktyki zarządzania. Rozdział oparty jest na wynikach badania ilościowego z wykorzystaniem techniki CAWI. Przeprowadzone badania pozwoliły zbadać i wyjaśnić wpływ dojrzałości projektowej na zdolność organizacji non profit do zmian. Zaprezentowane wnioski wyciągnięto na podstawie próby 93 organizacji non profit funkcjonujących w Polsce.
Marciszewska, A. (2024). Dojrzałość projektowa a zdolność organizacji non profit do zmian. W: J. Lichtarski, S. Nowosielski, C. Zając (red.), W kręgu zmiany organizacyjnej. Księga jubileuszowa z okazji 45-lecia pracy naukowo-dydaktycznej Profesor Grażyny Osbert-Pociechy (s. 96-107). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: organizacje non-profit; dojrzałość projektowa; zdolność do zmiany; non-profit organisations; project maturity; capacity for change