Antropocentryzm w zarządzaniu wewnętrznym ruchem organizacyjnym - Skalik, Jan (Anthropocentrism in the Management of Internal Organizational Movement, 2024)
Rosnąca dynamika przedsiębiorstw rodzi z jednej strony liczne problemy natury społecznej, z drugiej zaś wymaga zwiększenia ich zdolności do zmian. Możliwości rozwiązania powstających w związku z tym dylematów należy upatrywać w respektowaniu poglądu filozoficznego, jakim jest antropocentryzm. Poszanowanie idei humanizmu w zarządzaniu zmianami związane jest z koniecznością większego zaangażowania w nim pracowników wykonawczych oraz wykorzystania ich twórczych możliwości w zakresie kreowania i realizacji pozytywnych zmian. W publikacji przedstawione zostały metody i problemy związane z koniecznością większego uspołecznienia zarządzania procesami zmian w dynamicznych przedsiębiorstwach. Zwrócono uwagę na konieczność wykorzystania w związku z tym złożonych metod zarządzania nowej generacji oraz uznanie w tym przypadku metody zarządzania przez wartości za wiodący sposób respektowania idei humanizmu w sterowaniu wewnętrznym ruchem organizacyjnym.
Skalik, J. (2024). Antropocentryzm w zarządzaniu wewnętrznym ruchem organizacyjnym. W: J. Lichtarski, S. Nowosielski, C. Zając (red.), W kręgu zmiany organizacyjnej. Księga jubileuszowa z okazji 45-lecia pracy naukowo-dydaktycznej Profesor Grażyny Osbert-Pociechy (s. 121-136). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Keywords: zmiana; zarządzanie zmianami; zarządzanie przez wartości; humanizm; antropocentryzm; change management; change; management by values; humanism; anthropocentrism