Ocena korelacji pomiarów wolumetrycznych mózgowia w badaniach rezonansu magnetycznego z wynikami elektroencefalografii u psów z padaczką idiopatyczną - Drobot Paulina (Correlation assessment of magnetic resonance imaging brain volumetric measurements with electroencephalography findings in dogs with idiopathic epilepsy, 2023)
Przeprowadzone badania własne miały na celu: ocenę objętościową mózgowia oraz układu komorowego oraz ich wzajemnego stosunku objętościowego, ocenę objętościową płatów skroniowych, a następnie określenie współczynnika asymetrii pomiędzy odpowiadającymi sobie płatami oraz korelację wyników z wyładowaniami w badaniu EEG.
Keywords: padaczka idiopatyczna; padaczka skroniowa; rezonans magnetyczny; EEG; wolumetria mózgu