Analiza zróżnicowania województw w Polsce ze względu na poziom i społeczno-demograficzne uwarunkowania selektywnej zbiórki odpadów - Beśka, Julia (Analysis of the Differentiation of Poland’s Regions by Level and Socio-demographic Determinants of Selective Waste Collection, 2023)
W obliczu ciągłej degradacji środowiska, spowodowanej między innymi ogromem wyprodukowanych przez człowieka śmieci, selektywna zbiórka odpadów jest kluczowa. Istotnym aspektem jest tutaj świadomość społeczeństwa dotycząca powagi tego problemu. Celem niniejszej pracy jest klasyfikacja badanych obiektów, jakimi są województwa w Polsce, pod kątem społeczno-ekonomicznych uwarunkowań selektywnej zbiórki odpadów oraz jego poziomu. Do wyodrębnienia grup obserwacji zastosowano aglomeracyjną metodę hierarchiczną. Do określenia stopnia podobieństwa obiektów użyto metody najdalszego sąsiedztwa oraz metody Warda. Liczbę klas oparto na wartości indeksu Calińskiego i Harabasza. Na podstawie wykonanej analizy zauważono, że skupienia cechujące się wyższą stopą bezrobocia wykazują wyższy odsetek zbieranego w sposób selektywny szkła oraz że w grupach obiektów, gdzie występował wysoki udział studentów w populacji, zanotowano niższy odsetek zbieranego tworzywa sztucznego.
Zastosowanie metod ilościowych w ekonomii i finansach / pod red. Alicji Grześkowiak i Piotra Peterneka. - Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2022, s. 9-19
Keywords: selektywna zbiórka odpadów; analiza skupień; aglomeracyjna metoda hierarchiczna; indeks Calińskiego-Harabasza; selective waste collection; cluster analysis; agglomerative hierarchical clustering; C-H index