Badanie zróżnicowania przeciętnego miesięcznego dochodu rozporządzalnego na osobę w województwach w Polsce - Głowacki, Dominik (Study of Differentiation of the Average Monthly Disposable Income Per Capita in Voivodships in Poland, 2023)
W artykule podjęto tematykę związaną z dochodem do dyspozycji, który jest bardzo ważną częścią codziennego życia. Kategoria ta jest znacznie bardziej reprezentatywna niż często stosowane średnie wynagrodzenie brutto. Głównym celem analizy jest identyfikacja zjawisk ekonomicznych, które mają największy wpływ na wysokość dochodu do dyspozycji. Aby osiągnąć ten cel, należy stworzyć i zweryfikować model ekonometryczny. W punkcie drugim przedstawiono dochód do dyspozycji jako propozycję miernika dobrobytu społecznego. Ponadto zaprezentowano wskaźniki inne niż tradycyjny produkt krajowy brutto na mieszkańca. Kolejny punkt poświęcono teoretycznemu aspektowi modelowania ekonometrycznego. Do analizy wybrano model liniowy z wyrazem wolnym. Zmienne zostały dobrane metodą grafową. Po sprawdzeniu istotności parametrów strukturalnych modelu przeprowadzono testy: losowości, symetrii, normalności i homoskedastyczności. Analizę danych przedstawiono w ostatnim punkcie. Zmienną zależną była wysokość dochodu do dyspozycji. Spośród jedenastu potencjalnych zmiennych niezależnych wybrano dwie i wprowadzono do modelu ekonometrycznego. Tymi zmiennymi były saldo miejsc pracy oraz przeciętna liczba osób w gospodarstwie domowym. Okazało się, że mają one istotny wpływ na zmienną objaśnianą. Udowodniono, że model wyjaśnia 70% zmienności zmiennej zależnej. Analiza wykazała zatem zjawiska wpływające na wysokość dochodu do dyspozycji, co było głównym celem badania.
Zastosowanie metod ilościowych w ekonomii i finansach / pod red. Alicji Grześkowiak i Piotra Peterneka. - Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2022, s. 20-34
Keywords: ekonometria; modelowanie ekonometryczne; jakość życia; disposable income; social well-being; econometric modelling; statistical tests