Analiza zmian na rynku najmu w trakcie pandemii Covid-19 z perspektywy studenta - Sawczak, Zuzanna (Analysis of the Covid-19 Pandemic’s Impact on the Rental Market from Students’ Perspective, 2023)
Pandemia Covid-19 wywarła ogromny wpływ na światową gospodarkę, powodując konsekwencje dla wielu branż. Wiele czynników przyczyniło się do powstania znaczących zmian w dynamice i charakterystyce rynku najmu. Praca skupia się na zbadaniu wspomnianych zmian w Polsce z perspektywy studentów. Celem pracy jest zidentyfikowanie różnic międzyokresowych w nastawieniu oraz oczekiwaniach studentów, by móc zdefiniować wpływ pandemii na rynek najmu. Zadano szereg pytań badawczych, mających na celu zweryfikowanie wielu potencjalnych zależności między różnymi czynnikami na rynku najmu. Uwzględniono także szczegółową analizę korespondencji, która umożliwiła wyodrębnienie zmian w oczekiwaniach wrocławskich studentów co do ofert najmu. Analizy zostały wykonane na podstawie danych zebranych w ankiecie badawczej.
Zastosowanie metod ilościowych w ekonomii i finansach / pod red. Alicji Grześkowiak i Piotra Peterneka. - Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2022, s. 63-75
Keywords: pandemia COVID-19; rynek nieruchomości; rynek najmu; analiza korespondencji; badanie ankietowe; COVID-19 pandemic; real estate market; rental market; correspondence analysis; survey methodology