Zastosowanie wybranych metod data mining w segmentacji klientów - Sokołowski, Kamil (Application of Selected Data Mining Methods in Customer Segmentation, 2023)
Niniejszy artykuł przedstawia wykorzystanie wybranych metod eksploracji danych w segmentacji klientów. W artykule poruszono na wstępie problematykę segmentacji oraz reklamy, gdzie jest ona obecnie bardzo często wykorzystywana. Reklama jest obecnie bardzo ważnym czynnikiem w budowaniu i promocji marki. Następnie, po dokonaniu przeglądu literatury na tematy związane z algorytmami eksploracji danych, przeprowadzono analizy bazodanowe. Podzieliły one konsumentów na grupy różniące się między sobą zarówno cechami, jak i zachowaniem. Analizy te wskazały również, które klastry klientów mogą być ważne dla przyszłych kampanii marketingowych.
Zastosowanie metod ilościowych w ekonomii i finansach / pod red. Alicji Grześkowiak i Piotra Peterneka. - Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2022, s. 76-93
Keywords: analiza danych; RFM; k-średnich; segmentacja klientów; reklama; targetowanie; klastry; data analysis; k-means; client segmentation; advertising; targeting; cluster