Analiza stabilności parametrów modelu płaszczyzny zmienności implikowanej dla opcji na WIG20 - Trawczyński, Konrad (Analysis of the Stability of the WIG20 Option’s Implied Volatility Surface Model Parameters, 2023)
Przedmiotem niniejszego opracowania jest zbadanie, jak zmieniały się w czasie parametry modelu płaszczyzny zmienności implikowanej dla opcji na indeks WIG20. Celem badania jest stwierdzenie, czy parametry te pozostają stałe w czasie. Na początku zajęto się doborem odpowiedniego przedziału czasowego tak, by niedostateczna liczba obserwacji nie zaburzała wyników. Na dalszym etapie omówiono sposób wyznaczania płaszczyzny zmienności implikowanej za pomocą różnych modeli regresji liniowej. Skupiono się również na tym, czy można wyeliminować obserwacje, które miałyby negatywny wpływ na kształt płaszczyzny przez analizę dopasowania regresji do wyznaczonych podzbiorów. Na końcu zweryfikowano, jak często parametry były istotne statystycznie oraz jak zmieniają się ich wartości w czasie. Okazało się, że parametry opcji na WIG20 dla modelu płaszczyzny zmienności implikowanej wykazują znaczne wahania, które mają wpływ na to, jak „uśmiech zmienności” i struktura terminowa zmieniają się w czasie.
Zastosowanie metod ilościowych w ekonomii i finansach / pod red. Alicji Grześkowiak i Piotra Peterneka. - Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2022, s. 105-119
Keywords: zmienność implikowana; opcje na indeks giełdowy WIG 20; stabilność parametrów modelu; płaszczyzna zmienności implikowanej; implied volatility; WIG 20 stock index options; stability of model parameters; implied volatility surface