Transport pacjenta w ciężkim stanie - wyzwanie dla zespołu transportowego - Gruba, Łukasz; Adamiak, Jakub (Transporting a patient in a serious condition - a challenge for the transport team, 2023)
Najniebezpieczniejszym momentem w opiece nad pacjentem w wstanie ciężkim jest jego transport. Dotyczy to transportu międzyszpitalnego (droga naziemna i lotnicza) jak i transportu wewnętrzpitalnego. Zespół Transportu Medycznego (ZTM) to jednostka spoza Systemu Państwowego Ratownictwa Medycznego realizująca transport międzyszpitalny, który finansowany jest ze środków publicznych 1. Do transportu pacjenta powinien być dysponowany zespół personelu, który doskonale radzi sobie w sytuacjach nieprzewidywalnych i potrafi szybko reagować na zmieniający się stan pacjenta. Transportu osoby w stanie zagrożenia życia nie powinny dokonywać przypadkowe osoby. Najlepiej, gdyby to był personel opiekujący się pacjentem, ponieważ zna pacjenta i wie, jak zareagować na zmieniający się stan kliniczny. Dotyczy to fazy wewnątrzszpitalnej – diagnostyki, przekazania na blok operacyjny, przekazania na OIT. Transport międzyszpitalny wykonywany jest przez personel z zewnątrz, który nie zna pacjenta, więc dużą rolę odgrywa dokładne przekazanie informacji o pacjencie nie tylko przez lekarza kierującego, ale też przez personel pielęgniarski i/lub ratowników medycznych.
Zeszyty Naukowe Collegium Witelona, nr 47(2)/2023, s. 11-18
Keywords: transport międzyszpitalny; pacjent w ciężkim stanie; wstrząs