Pandemia COVID-19 (2020-2022) zagrożeniem dla zdrowia publicznego w Polsce i systemu jego ochrony - Płonka-Syroka, Bożena (COVID-19 Epidemic (2020-2022) – Threat to Public Health and Healthcare System in Poland, 2023)
Epidemia spowodowana przez wirus SARS-Cov-2, która trwała w Polsce od marca 2020 do maja 2022 r., była przyczyną 6,5 mln zachorowań i 119 tys. zgonów. Odnotowano w tym czasie w Polsce także ponad 200 tys. zgonów nadmiarowych (excess mortality) w stosunku do średniej z ostatnich lat. Dane te plasują Polskę wśród krajów o najwyższym odsetku zachorowań i zgonów z powodu pandemii COVID -19 w Europie. Celem artykułu jest analiza przyczyn niezadowalającej efektywności walki z epidemią COVID -19 w Polsce w porównaniu do innych krajów europejskich. W analizie uwzględniono dane historyczne dotyczące podstaw efektywności systemów zabezpieczeń przeciwepidemicznych w Europie tworzonych w XIX i XX w. i funkcjonowania polskiego systemu medycyny publicznej w latach 1990 – 2020. Uwzględniono także wyniki badań wśród pacjentów, którzy przebyli COVID -19 i pracowników systemu opieki medycznej. Artykuł uwzględnia aspekty społeczne, prawne, informacyjne i organizacyjne, związane z dążeniem do opanowania rozwoju pandemii w Polsce. Tekst zawiera wnioski praktyczne, których wdrożenie umożliwiłoby wzrost efektywności działań przeciwepidemicznych w Polsce.
Zeszyty Naukowe Collegium Witelona, nr 47(2)/2023, s. 27-50
Keywords: pandemia COVID-19 w Polsce; profilaktyka; leczenie