Sektor budowlany wobec wybranych zjawisk kryzysowych XXI wieku - Grzegorzewski, Michał; Łazarowicz, Maksymilian (Construction Sector against Selected Crisis Phenomena of the 21st Century, 2024)
W artykule poruszono tematykę wpływu wybranych zjawisk kryzysowych, zaobserwowanych w XXI w., na polski sektor budowlany, z wyszczególnieniem budownictwa drogowego. Wykonano badania empiryczne o charakterze niereaktywnym i sondażowym. Wyniki umożliwiły określenie, jak strategiczny dla polskiej gospodarki sektor, zareagował na wybrane zjawiska kryzysowe. Uzyskane rezultaty obrazują również oczekiwania ekspertów branżowych, dotyczące kształtowania się kierunków rozwoju budownictwa, w tym przeciwdziałania postępującym zmianom klimatycznym. Przeprowadzona analiza umożliwiła sformułowanie jakie, pilne do podjęcia, wyzwania pojawiły się przed administracją publiczną wobec sektora budowlanego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2024; vol. 68, nr 1, s. 51-63
Keywords: budownictwo; inwestycje; COVID-19; konflikt militarny; kryzys klimatyczny; construction industry; investments; military conflict; climate crisis