Odporność modeli biznesu przedsiębiorstw energetycznych w kontekście neutralności klimatycznej - Knop, Lilla; Staszewska, Joanna (Resilience of Energy Companies’ Business Models in the Context of Climate Neutrality, 2024)
Celem artykułu jest charakterystyka modeli biznesu przedsiębiorstw energetycznych w kontekście budowy i zachowania ich odporności, aplikujących cele neutralności klimatycznej w ramach strategii zrównoważonego rozwoju. Starano się odpowiedzieć na pytanie: w jakim zakresie dążenie do neutralności klimatycznej w strategiach zrównoważonego rozwoju przedsiębiorstw energetycznych wpływa na odporność tych przedsiębiorstw? Artykuł podsumowuje wyniki badań dotyczące odporności modeli biznesu przedsiębiorstw energetycznych aplikujących cele neutralności klimatycznej w ramach strategii zrównoważonego rozwoju. W badaniach wykorzystano wielokrotne case study, którym objęto pięć zagranicznych przedsiębiorstw energetycznych szczególnie uzależnionych od uwarunkowań globalnych związanych ze zmianami klimatu. Podstawowym instrumentem badawczym zastosowanym w artykule był model wykorzystujący koncepcję tzw. Nowej Ery Innowacji, podkreślający rolę innowacji w tworzeniu wartości, wyboru procesów biznesowych oraz architektury technicznej i społecznej. Uzupełniony został o elementy modelu Canvas. Badania wskazują, że możliwe jest budowanie i utrzymanie odporności modeli biznesu przedsiębiorstw energetycznych w kontekście neutralności klimatycznej, realizowanej z uwzględnieniem strategii zrównoważonego rozwoju.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2024; vol. 68, nr 1, s. 64-78
Keywords: model biznesu; odporność; neutralność klimatyczna; zrównoważony rozwój; przedsiębiorstwo energetyczne; tranformacja energetyczna; sektor energii; business model; business model resilience; climate neutrality; sustainability; energy company; energy transition; energy sector