Klasyfikacja publicznych uczelni akademickich w Polsce pod względem ich działalności publikacyjnej na rzecz celów zrównoważonego rozwoju - Pietrzak, Piotr (Classification of Public Higher Education Institutions in Poland in Terms of Their Publishing Activities for the Sustainable Development Goals, 2024)
Celem niniejszego artykułu jest zaprezentowanie osiągnięć publicznych uczelni akademickich w Polsce w zakresie popularyzacji Celów Zrównoważonego Rozwoju w latach 2017-2022. W badaniu wykorzystano 29 zmiennych diagnostycznych zaczerpniętych z raportów SciVal. W wyniku przeprowadzonej analizy skupień, z wykorzystaniem metody Warda i odległości euklidesowej wyodrębniono 5 grup szkół wyższych różniących się pod względem liczby publikacji korespondujących z poszczególnymi Celami Zrównoważonego Rozwoju oraz ich cytowalnością. Uczelniami, które były zaangażowanie w popularyzację największej liczby celów, w analizowanym okresie, były Uniwersytet Warszawski i Uniwersytet Jagielloński. Uczelnie te osiągnęły najwyższe średnie wartości w 14 z 29 analizowanych wskaźników. Istnieje potrzeba kontynuowania badań z uwzględnieniem większej liczby szkół wyższych (w tym ze względu na charakter ich własności) i z wykorzystaniem również zmiennych jakościowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2024; vol. 68, nr 1, s. 96-109
Keywords: zrównoważony rozwój; szkoła wyższa; zrównoważony uniwersytet; publikacja; cytat; sustainable development; higher education institution; sustainable university; article; citation