Cechy lidera/przywódcy inkluzywnego w oparciu o badania własne - Rzepka, Agnieszka; Bańkowski, Paweł (Characteristics of an Inclusive Leader in Own Research, 2024)
Celem artykułu jest określenie cech lidera inkluzywnego w procesie skutecznego wprowadzania zmian w organizacji. Założono tu, że każda organizacja musi wdrażać innowacje w zasobach pracowniczych poprzez zastosowanie cech inkluzywnego lidera. W trakcie badań przeprowadzono następujące prace: desk research, indywidualny wywiad pogłębiony oraz ankietę. Badaniem objęto respondentów z przedsiębiorstw mikro i małych. Artykuł powstał na podstawie trzeciego etapu badań empirycznych przeprowadzonych w 2022 r. Wyniki badań identyfikują cechy i kompetencje lidera inkluzywnego. Zespoły zarządzane przez liderów inkluzywnych mają większe szanse na osiągnięcie lepszych wyników poprzez podejmowanie bardziej trafnych decyzji i pracę opartą na współpracy. Biorąc pod uwagę szybkie tempo zmian społecznych i gospodarczych, celowe wydaje się stałe i systematyczne monitorowanie działań lidera inkluzywnego w organizacji. Przedstawione wyniki badań pokazują, jakie umiejętności miękkie będą miały wpływ na rozwój organizacji.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2024; vol. 68, nr 1, s. 110-120
Keywords: innowacje; lider inkluzywny; badania własne; przywództwo; innovation; inclusive leader; proprietary research; leadership