W poszukiwaniu paradygmatu bezpieczeństwa socjalnego: od Imperium Romanum po współczesną Polskę - Ancyparowicz, Grażyna (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023)
Ryzyko socjalne można zdefiniować jako subiektywnie postrzegany, rzeczywisty lub potencjalny brak dochodów, którego następstwem jest ubóstwo i związana z nim utrata dotychczasowej pozycji społecznej. Zagrożenie tego typu ryzykiem występowało we wszystkich epokach historycznych i zawsze starano się mu przeciwdziałać na gruncie zarówno prawa i obyczajów, jak i nakazów religijnych. Współcześnie ochronę ryzyka socjalnego zapewnia system zabezpieczenia społecznego, który posługuje się trzema technikami: opiekuńczą, ubezpieczeniową i zaopatrzeniową. Pomoc społeczna jest najstarszą formą dobroczynności publicznej; ustawy jej dotyczące wywodzą się z brytyjskiej tradycji „prawa ubogich”. Prawo to tworzono z myślą o ograniczeniu przestępczości wywołanej nędzą. Współcześnie pomoc społeczna zatraciła swój stygmatyzujący i represyjny charakter; jest instrumentem polityki społecznej państwa ułatwiającym pokonywanie kryzysowych sytuacji życiowych.
Ancyparowicz, G. (2023). W poszukiwaniu paradygmatu bezpieczeństwa socjalnego: od Imperium Romanum po współczesną Polskę. W: I. Kwiecień i P. Kowalczyk-Rólczyńska (red.), Bezpieczeństwo ekonomiczne osób starszych – wyzwania dla rynku ubezpieczeń w Polsce (s. 11-34). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: ryzyko społeczne; ubezpieczenie społeczne; pomoc społeczna; emerytura