Dożywotnia renta hipoteczna – postrzeganie przez seniorów w Polsce - Kowalczyk-Rólczyńska, Patrycja (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023)
Polski rynek equity release w modelu sprzedażowym rozwija się od kilkunastu lat. Dożywotnia renta hipoteczna, która w znaczący sposób mogłaby poprawić sytuację finansową wielu osób starszych posiadających prawo do nieruchomości, jest wciąż produktem niszowym. Wyniki przeprowadzonego badania wskazują, że seniorzy nie wykazują zainteresowania tym produktem. Jednakże zaznaczają oni, że zbyt niskie dochody na pokrycie podstawowych wydatków, problemy zdrowotne (własne, partnera, dzieci) oraz brak osób, którym można przekazać nieruchomość to kluczowe determinanty, które skłoniłyby ich do podjęcia decyzji o skorzystaniu z modelu sprzedażowego equity release.
Kowalczyk-Rólczyńska, P. (2023). Dożywotnia renta hipoteczna – postrzeganie przez seniorów w Polsce. W: I. Kwiecień i P. Kowalczyk-Rólczyńska (red.), Bezpieczeństwo ekonomiczne osób starszych – wyzwania dla rynku ubezpieczeń w Polsce (s. 113-124). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: renta hipoteczna; fundusz hipoteczny; finanse gospodarstw domowych; osoby starsze