Oportunizm w działaniach przedsiębiorstw z branży spożywczej - Schaefer, Paulina (Opportunism in the Activity of Food Sector Companies, 2023)
W ostatnich latach w mediach, jak i w debacie publicznej podnoszony jest temat właściwego odżywiania jako jednego z kluczowych czynników wpływających na zdrowie człowieka. Coraz większą popularnością cieszą się produkty tradycyjne oraz organiczne, które są postrzegane jako zdrowsze, niezawierające potencjalnie szkodliwych dodatków. Dbający o jakość diety konsumenci, w swoich wyborach sugerują się informacją podaną przez producenta na opakowaniu, poszukując produktów o możliwie „czystym składzie”. Wysiłki te mogą jednak nie przynieść pożądanych rezultatów, jeżeli na którymkolwiek z etapów produkcji lub dystrybucji doszło do nieprawidłowości. Celem niniejszego artykułu jest egzemplifikacja oportunistycznych działań różnych uczestników łańcucha dostaw żywności za pomocą przypadków dotyczących fałszowania produktów i certyfikatów. Autorka wskazuje na występowanie pomiędzy uczestnikami rynku asymetrii informacyjnej, która umożliwia realizację skłonności oportunistycznych lepiej poinformowanych uczestników ze strony podażowej. Dodatkowo zasygnalizowana została problematyka ochrony konsumenta, będąca instytucjonalnym środkiem zaradczym w przypadku zawodności rynku.
Schaefer, P. (2023). Oportunizm w działaniach przedsiębiorstw z branży spożywczej. W B. Borkowska (red.), Ekonomia (s. 21–33). https://doi.org/10.15611/2023.05.5.02
Keywords: information asymmetry; oportunizm; ograniczona racjonalność; asymetria informacji; branża spożywcza; ochrona konsumentów; opportunism; bounded rationality; food industry; consumer protection