Wykorzystanie asymetrii informacji w relacji pryncypał – agent oraz jej konsekwencje na rynkach kapitałowych - Schaefer, Paweł (The Utilization of Information Asymmetry in the Principal–Agent Relationship and Its Consequences in Capital Markets, 2023)
Celem niniejszego artykułu jest prezentacja przyczyn i konsekwencji konfliktu pomiędzy właścicielami przedsiębiorstwa a menedżerami w spółkach, w których występuje oddzielenie własności od zarządzania oraz identyfikacja negatywnych zjawisk, jakie temu towarzyszą. Przedstawiono w nim przykłady upadków spółek giełdowych, których podłożem była zbyt duża swoboda menedżerów, a także konsekwencje, jakie rodzi to dla gospodarki. Dokonano również porównania wyników osiąganych przez podmioty w zależności od stopnia wpływu właścicieli na zarządzanie firmą oraz wskazano obszary badań, które zdaniem autora pomogą lepiej zrozumieć genezę konfliktu.
Schaefer, P. (2023). Wykorzystanie asymetrii informacji w relacji pryncypał – agent oraz jej konsekwencje na rynkach kapitałowych. W B. Borkowska (red.), Ekonomia (s. 66–75). https://doi.org/10.15611/2023.05.5.06
Keywords: problem agencji; asymetria informacji; oportunizm; pokusa nadużycia; przedsiębiorstwa rodzinne; principal-agent problem; information asymmetry; opportunism; moral hazard; family-owned businesses