Czynniki wpływające na niezawodność pracy sieci dystrybucyjnych - Wnukowska, Bogumiła (Factors influencing the reliability of distribution grids, 2023)
Jednym z najważniejszych zagadnień związanych z niezawodnością zasilania odbiorców jest sprawne funkcjonowanie sieci dystrybucyjnej. W pracy omówiono najważniejsze elementy elektroenergetycznej sieci dystrybucyjnej średniego napięcia. Przedstawiono przypadki awarii oraz ich wpływ na odbiorców energii elektrycznej oraz powstałe skutki. Praca zawiera analizę przyczyn powodujących awarie sieci dystrybucyjnej, dokonaną na podstawie dostępnych materiałów źródłowych oraz oddziaływanie awarii na odbiorców energii elektrycznej, a także na bezpieczeństwo energetyczne kraju.
Zeszyty Naukowe Collegium Witelona, nr 48(3)/2023, s. 11-26
Keywords: niezawodność; energia; awaria