Pojęcie bezpieczeństwa i jego typologia - próba systematyzacji - Szczepański, Andrzej (The concept of safety and its typology - systematization attempt, 2023)
Zasadniczym celem powstania niniejszego artykułu było podjęcie próby usystematyzowania koncepcji definicyjnych kategorii „bezpieczeństwo” i przedstawienie jego typologii. Dokonano eksplanacji najważniejszych ujęć teoretycznych, w tym rodzajów bezpieczeństwa i przedstawiono determinanty je warunkujące. Wykorzystano m.in. następujące metody badawcze: komparatystyczną i badania dokumentów, przy zastosowaniu krytyki piśmiennictwa i analizy źródeł jako przykładowych technik badawczych.
Zeszyty Naukowe Collegium Witelona, nr 48(3)/2023, s. 27-44
Keywords: bezpieczeństwo; typologia bezpieczeństwa; zagrożenia bezpieczeństwa