Wyzwania cywilizacyjne dla samorządów terytorialnych i organizacji pozarządowych - Chowaniec, Aleksy (Civilization challenges for local governments and non-governmental organizations, 2023)
Samorząd terytorialny i organizacje pozarządowe to dwa podmioty, które łączy wiele cech. Do najważniejszych z nich należą: współpraca, rozwój oraz wspólne dobro. Działanie na rzecz społeczności lokalnych na terenie całej Polski jest kluczowe w wypracowaniu zrównoważonego rozwoju cywilizacyjnego. Dlatego współpraca między samorządami a różnymi organizacjami pozarządowymi, takimi jak fundacje czy stowarzyszenia, jest konieczna. W tym wszystkim ważną rolę odgrywa przede wszystkim społeczeństwo obywatelskie, czyli takie, które aktywnie działa na rzecz społeczności lokalnych, włączając się w różne akcje charytatywne, wspomagające najbardziej potrzebujących itp. Jeżeli mówimy o wspomaganiu poszczególnych podmiotów, nie należy także zapominać o Kościele katolickim w Polsce. Otóż Kościół katolicki, jako instytucja religijna powinien być orędownikiem w podejmowaniu różnego rodzaju inicjatyw na rzecz pomocy najbardziej jej potrzebującym. Autorytet Kościoła katolickiego powinien być drogowskazem dla licznych organizacji pozarządowych, które działają na rzecz wspólnot lokalnych. Wsparcie Kościoła dla tych instytucji powinno przybrać nie tylko formę symboliczną, ale rzeczywiście realną, jak chociażby działalność fundacji Caritas Polska. Jednakże przede wszystkim duże wyzwanie w tym zakresie należy w szczególności do samych samorządów, aby mądrą polityką kierowali się realnym wsparciem dla fundacji i stowarzyszeń, które odgrywają w społeczeństwie bardzo ważną rolę.
Zeszyty Naukowe Collegium Witelona, nr 48(3)/2023, s. 55-76
Keywords: samorząd terytorialny; organizacja pozarządowa; decentralizacja; społeczeństwo obywatelskie; Kościół katolicki; rozwój cywilizacyjny; fundusze europejskie; społeczność lokalna; działalność charytatywna; współpraca regionalna