Wpływ pandemii Covid-19 na poziom bezrobociana terenie miasta Krakowa - Jurek, Krzysztof (The impact of the Covid -19 pandemic on the level of unemployment in the City of Krakow, 2023)
Pandemia Covid-19, jak również powiązany z nią kryzys gospodarczy w znacznym stopniu doprowadziły do zwiększenia się liczby osób bezrobotnych w całej Polsce. Po latach, w których nastąpiła widoczna poprawa pod względem zmniejszenia się liczby osób bezrobotnych, nastąpił „przymusowy regres”. Osoby, które były zmuszone do zarejestrowania się w powiatowych urzędach pracy to nie tylko te, które straciły pracę, ale również te, których stan zdrowia nie pozwalał na to, aby mogły podjąć pracę na pełny etat. Jednakże należy pamiętać, że w dalszym ciągu osoby zarejestrowane ze statusem osoby bezrobotnej chcą uczestniczyć nie tylko w podnoszeniu swoich kwalifikacji, lecz również były zainteresowane aktywizacją zawodową w różnych formach. Celem niniejszego artykułu jest przede wszystkim wskazanie, czy pandemia Covid-19 przyczyniła się do wzrostu liczby osób bezrobotnych na terenie miasta Krakowa. W tym celu dokonano analizy zmian, które nastąpiły od 2015 roku aż po dziś dzień. Powyższy temat został opracowany z wykorzystaniem dostępnej literatury przedmiotu oraz źródeł internetowych. Literatura, którą posłużono się przy tworzeniu artykułu, należy zarówno do polskich, jak i zagranicznych autorów. Dane internetowe pochodzą ze specjalistycznych stron o tematyce zbliżonej do prezentowanej, takich jak Grodzki Urząd Pracy w Krakowie oraz Główny Urząd Statystyczny. Na ich podstawie dokonano przeglądu oraz dokonano analizy treści powyższych materiałów.
Zeszyty Naukowe Collegium Witelona, nr 48(3)/2023, s. 77-89
Keywords: bezrobocie; rynek pracy; koronawirus; Kraków; poziom bezrobocia