Wsparcie systemu państwowego ratownictwa medycznego w walce z COVID-19 przez lotnicze zespoły poszukiwawczo-ratownicze służby ASAR - Czarnuszko, Aleksander; Sadaj-Owczarek, Kamila (Support for the state emergency medical system in the fight against COVID -19 by airborne search and rescue teams of the ASAR service, 2023)
Pandemia COVID-19, która niewątpliwie odcisnęła ogromne piętno w świadomości społeczeństwa, spowodowała konieczność nieznanego dotąd wsparcia systemów ratownictwa medycznego zarówno w Polsce, jaki i na świecie. Państwowe Ratownictwo Medyczne w Polsce w czasie pandemii zasilane było prawnie możliwymi środkami wsparcia, w tym wsparciem przez Lotnicze Zespoły Poszukiwawczo-Ratownicze ASAR.
Zeszyty Naukowe Collegium Witelona, nr 48(3)/2023, s. 91-104
Keywords: pandemia COVID-19; Państwowe Ratownictwo Medyczne; Lotnicze Zespoły Poszukiwawczo-Ratownicze ASAR