System poszukiwania i ratownictwa lotniczego na terenie RP w morskiej strefie odpowiedzialności. Problemy i proponowane zmiany oraz kierunki rozwoju - Surzyn, Michał; Sadaj-Owczarek, Kamila (Air search and rescue system in the Republic of Poland within the maritime responsibility zone. Issues and proposed changes as well as directions for development, 2023)
W pracy opisano działanie służb współpracujących z Państwowym Ratownictwem Medycznym w aspekcie działających w kraju systemów poszukiwania związanych ze służbą ASAR oraz SAR. Współdziałanie służb w trakcie akcji poszukiwawczych stanowi niezwykle istotny element rokowniczy i ma niewątpliwie duży wpływ na przeżywalność poszkodowanych.
Zeszyty Naukowe Collegium Witelona, nr 48(3)/2023, s. 105-116
Keywords: Państwowe Ratownictwo Medyczne; Lotnicze Pogotowie Ratunkowe; System ASAR; System SAR; System poszukiwania