Koszt kapitału własnego spółek rodzinnych notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie - Puterko, Zofia (The Cost of Equity Capital in Family Companies Listed on the Warsaw Stock Exchange, 2023)
Ze względu na mieszanie się sfery ekonomicznej z życiem prywatnym przedsiębiorstwa rodzinne coraz częściej stają się przedmiotem badań i dyskusji naukowców, w szczególności w aspekcie ich potencjalnych przewag ekonomicznych. Celem artykułu jest zbadanie wpływu kontroli rodziny na kształtowanie się kosztu kapitału własnego w przedsiębiorstwach rodzinnych i nierodzinnych. Badaniem objęto panel 42 spółek akcyjnych notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie na przestrzeni lat 2011-2020, a zależność tę przeanalizowano za pomocą 12 modeli regresji liniowej. Otrzymane wyniki nie pozwoliły na wyciągnięcie jednoznacznych wniosków i nie potwierdziły hipotezy stanowiącej, że koszt kapitału własnego w spółkach rodzinnych jest niższy niż w spółkach nierodzinnych.
Puterko, Z. (2023). Koszt kapitału własnego spółek rodzinnych notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie. W D. Hadro & P. Prędkiewicz (red.), Finanse (s. 51–63). https://doi.org/10.15611/2023.07.9.04
Keywords: przedsiębiorstwa rodzinne; kontrola rodzinna; koszt kapitału własnego; family business; family control; cost of equlity capital