Zjawisko mobbingu w publicznej uczelni wyższej - Kamenakis, Edyta (The Phenomenon of Mobbing at a Public University on the Example of University X, 2023)
Mobbing w szkole wyższej przybiera różne formy, odmienny też może być poziom natężenia działań wskazujących na jego występowanie. Głównym celem artykułu jest rozpoznanie zjawiska mobbingu w jednej z publicznych wyższych uczelni z perspektywy pracownika oraz pokazanie, w jaki sposób zarządzanie różnorodnością może służyć zapobieganiu jego stosowaniu. Do przeprowadzenia badań empirycznych posłużono się analizą dokumentacji organizacyjnej oraz wywiadem. Badania odbyły się w miesiącach maj-czerwiec 2023 roku. Wynika z nich, że pomimo licznych mechanizmów zapobiegających występowaniu mobbingu ma on miejsce w badanej uczelni. W opinii autorki zarządzanie różnorodnością może pomóc przeciwdziałać mobbingowi poprzez tworzenie inkluzywnego środowiska pracy. Chodzi o środowisko, w którym nacisk położony zostanie na uświadamianie istniejących różnic między pracownikami przy jednoczesnym szerzeniu kultury szacunku i tolerancji, na edukację pracowników i dbałość o otwartą komunikację.
s. 94
Keywords: rożnorodność; mobbing; korporacje międzynarodowe; rynek pracy; kultury niskokontekstowe; kultury wysokokontekstowe; komunikacja marketingowa