Praktyki związane z zarządzaniem różnorodnością w korporacji międzynarodowej na przykładzie TJX Inc. - Karbowska, Ewelina (Diversity Management Practices in a Multinational Corporation on the Example of TJX Inc., 2023)
Głównym celem artkułu jest identyfikacja i ocena praktyk związanych z zarządzaniem różnorodnością w korporacji międzynarodowej. Obiektem badań jest firma TJX Inc. Jako kluczową metodę badawczą zastosowano studium przypadku przedsiębiorstwa. Badania empiryczne przeprowadzono w miesiącach marzec-czerwiec 2023 roku przy wykorzystaniu wspomagających metod: analizy dokumentacji organizacyjnej (są to głównie raporty CSR badanego podmiotu), analizy treści strony internetowej TJX Companies Inc. oraz obserwacji uczestniczącej. Skupiono się na trzech obszarach zarządzania różnorodnością: płci, pochodzeniu etnicznym i wieku. Z badań wynika, że TJX Inc. przywiązuje wagę do zarządzania różnorodnością, a co za tym idzie, do inwestycji w kapitał ludzki. Istotną kwestią dla tego podmiotu jest różnorodność w zatrudnieniu, brak dyskryminacji, równość, wzajemny szacunku bez względu na pochodzenie etniczne.
s. 94
Keywords: rożnorodność; mobbing; korporacje międzynarodowe; rynek pracy; kultury niskokontekstowe; kultury wysokokontekstowe; komunikacja marketingowa