Zarządzanie różnorodnością w Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu - Krahel, Maciej; Szlachcic, Aleksandra (Diversity Management at Wroclaw University of Economics and Business – Research Results, 2023)
Zarządzanie różnorodnością jest tematem ważnym i aktualnym dla organizacji komercyjnych, a także społecznych i publicznych. Tymczasem o ile w literaturze przedmiotu można znaleźć badania dotyczące realizacji tej koncepcji w biznesie, o tyle brakuje opracowań ukazujących podejście do zarządzania różnorodnością w innych typach organizacji. Głównym celem artykułu jest identyfikacja i ocena przejawów zarządzania różnorodnością w Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Autorzy skupili się na analizie różnic w oparciu o tożsamość pierwotną, cechy, takie jak płeć, wiek i pochodzenie etniczne. W badaniach została zastosowana metoda studium przypadku. Mają one charakter jakościowy – przeprowadzone zostały za pomocą analizy strony internetowej badanej uczelni, jej dokumentacji organizacyjnej oraz wywiadów z pracownikami. Wynika z nich, że uczelnię cechuje otwartość na inne kultury, dbałość o równowagę płci i współpracę międzypokoleniową. Ma ona odpowiednie dokumenty strategiczne oraz jednostki organizacyjne odpowiedzialne za wdrażanie praktyk z zakresu zarządzania różnorodnością.
s. 94
Keywords: rożnorodność; mobbing; korporacje międzynarodowe; rynek pracy; kultury niskokontekstowe; kultury wysokokontekstowe; komunikacja marketingowa