Analiza sytuacji kobiet na rynku pracy w krajach Unii Europejskiej - Perdon, Dominika (Analysis of the Situation of Women in the Labour Market in European Union Countries, 2023)
Sytuacja kobiet w społeczeństwie uległa znacznej poprawie na przestrzeni ostatnich lat, jednak wciąż istnieją dziedziny, w których kobiety doświadczają nierówności, nawet mimo regulacji prawnych tworzonych przez rządzących. Niniejszy artykuł opisuje sytuację kobiet na rynku pracy w krajach Unii Europejskiej ze wskazaniem państw, w których jest ona najbardziej i najmniej korzystna. W przeprowadzonym badaniu zastosowano metodę porządkowania liniowego TOPSIS oraz analizę literatury przedmiotu. Dane wykorzystane w badaniu pochodzą z Eurostatu oraz dotyczą determinant sytuacji kobiet na rynku pracy, między innymi takich jak: udział kobiet w rządach i parlamentach, odsetek kobiet zagrożonych ubóstwem, luka płacowa, luka w zatrudnieniu. Metoda TOPSIS wykazała, że sytuacja kobiet na rynku pracy różni się w zależności od kraju. Najlepsze warunki są dla nich w Finlandii i Szwecji, natomiast najgorsze w Chorwacji, Włoszech, Rumunii, Grecji i na Malcie. Przeprowadzone badanie pozwoliło również wyciągnąć wnioski, że państwa wypadające najgorzej pod względem luki płacowej przyjmują korzystne dla kobiet wartości pod względem innych rozpatrywanych zmiennych.
s. 94
Keywords: rożnorodność; mobbing; korporacje międzynarodowe; rynek pracy; kultury niskokontekstowe; kultury wysokokontekstowe; komunikacja marketingowa