Opracowanie procedur określania pochodzenia materiału roślinnego metodami chromatograficznymi i genetycznymi - Kwaśnica Andrzej (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, 2023)
W ramach zrealizowanej pracy przeprowadzono badania nad profilem metabolitów wtórnych konopi - rośliny, której uprawa i obrót są ściśle kontrolowane przepisami prawa. Z tego też względu, wszystkie związane z nimi problemy pozostają w zainteresowaniu firmy Lab4Tox sp. z o.o. jako podmiotu zajmującego się badaniami kryminalistycznymi.
Keywords: cannabis; konopie; konopie włókniste; chromatografia; DNA; olejki eteryczne; kannabidiol; tetrahydrokannabidiol; GCMS; LCMS; fitosterole