Innowacyjność państw Unii Europejskiej - Kurnyta, Aleksandra; Staszkiewicz, Aleksander (Innovation of European Union Countries Between 2019 and 2021, 2023)
Celem badań jest ocena innowacyjności w państwach Unii Europejskiej. Zakres rzeczowy badań obejmuje innowacyjność państw UE, zakres czasowy to lata 2019-2021. W procesie tworzenia artykułu wykorzystano literaturę naukową oraz źródła internetowe dotyczące innowacyjności. Wiele państw zaczęło stawiać na konkurencję pod względem innowacyjności, rezygnując z tradycyjnych czynników produkcji, takich jak ziemia, praca, kapitał. Innowacyjność jest niezbędnym elementem ekspansji. Wiele rozwiązań innowacyjnych wpływa i ułatwia codzienne życie. Dzięki innowacyjności możemy podążać za pędzącym światem i udoskonalać przedmioty, które straciły swoje pierwotne zastosowanie, bądź tworzyć nowsze, które pozwalają rozpoznać, a następnie zaspokoić potrzeby ludzkie.
Kurnyta, A. i Staszkiewicz, A. (2023). Innowacyjność państw Unii Europejskiej. W: E. Sobczak (red.), Współczesne problemy ekonomii i zarządzania (s. 24-38). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: innowacyjność; pomiar; wynalazek; lider; ranking; innovativeness; measurement; invention; leader