Wydatki badawczo-rozwojowe w Polsce na tle innych krajów Unii Europejskiej w latach 2016-2020 - Kurnyta, Aleksandra (Research and Development Expenditure in Poland Between 2016 and 2020 Compared to Other Countries, 2023)
Celem badań jest porównanie wydatków na badania i rozwój Polski na tle innych krajów. Zakres rzeczowy badań obejmuje wskaźnik BERD (wydatki przedsiębiorstw na badania i rozwój), zakres czasowy to lata 2016-2020. Do napisania artykułu wykorzystano literaturę naukową, źródła internetowe oraz źródła prawne. W obecnych czasach ważnym elementem funkcjonowania przedsiębiorstw są prace badawczo-rozwojowe. Bardzo istotnym czynnikiem w budowaniu przewagi konkurencyjnej firmy jest inwestycja w badania i rozwój. To samo tyczy się pozycji państwa na arenie międzynarodowej. Dzięki wydatkom na BERD przedsiębiorstwa znajdują innowacyjne rozwiązania w obszarze danej branży. Takie postępowanie zwiększa efektywność działań, pomaga w rozwiązywaniu problemów. Jednym z obecnie panujących megatrendów jest innowacyjność, co bezsprzecznie związane jest z wydatkami na badania i rozwój.
Kurnyta, A. (2023). Wydatki badawczo-rozwojowe w Polsce na tle innych krajów Unii Europejskiej w latach 2016-2020. W: E. Sobczak (red.), Współczesne problemy ekonomii i zarządzania (s. 39-48). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: wydatki przedsiębiorstw; wydatki prywatnych inwestycji niekomercyjnych; wydatki rządowe; wydatki szkolnictwa wyższego; GERD; BERD; business expenses; private non-commercial investment spending; government expenditures; higher education expenditure