Przeciwdziałanie zjawisku prania brudnych pieniędzy ze szczególnym uwzględnieniem inwestycji na rynku nieruchomości - Darul, Karolina (Combating the Phenomenon of Money Laundering with a Particular Focus on Investments in the Real Estate Market, 2023)
Niniejszy artykuł stanowi kompleksową analizę i ocenę zjawiska prania brudnych pieniędzy na rynku nieruchomości. Głównym celem badawczym jest optymalizacja obecnie wykorzystywanych narzędzi i opracowanie nowych środków, których wprowadzenie znacznie usprawniłoby proces przeciwdziałania zjawisku prania pieniędzy na rynku nieruchomości oraz zwalczania go. W ramach badania skonstruowany zostanie modelowy schemat oceny ryzyka dla zawodu pośrednika w obrocie nieruchomościami oraz przedstawiona zostanie lista proponowanych usprawnień systemowych. Wyniki tego artykułu stanowią cenne źródło informacji, które może przyczynić się do opracowania skutecznych strategii i precyzyjniejszych ram regulacyjnych, co może ograniczyć ryzyko prania pieniędzy w sektorze nieruchomości.
Darul, K. (2023). Przeciwdziałanie zjawisku prania brudnych pieniędzy ze szczególnym uwzględnieniem inwestycji na rynku nieruchomości. W: M. Swacha-Lech, I. Dittmann (red.), Finanse (s. 40-50). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Keywords: pranie brudnych pieniędzy; rynek nieruchomości; przestępstwa gospodarcze; pośrednik w obrocie nieruchomościami; monek laundering; real estate; economic crime; real estate agent