Student jako najemca – racjonalny czy nieracjonalny uczestnik rynku nieruchomości mieszkaniowych? - Kaliczak, Gabriela; Merena, Aleksandra (Student as a Tenant – Rational or Irrational Participant of the Residential Real Estate Market, 2023)
Artykuł przedstawia problemy związane z podejmowaniem racjonalnych decyzji przez uczestników rynku nieruchomości i skupia się na grupie najemców. Jego celem jest sprawdzenie racjonalności grupy najemców, jakimi są studenci, na rynku nieruchomości. W pracy jako metody badawcze wykorzystano przegląd dostępniej literatury oraz badanie ankietowe, w którym wzięło udział 158 studentów z całej Polski, w tym 41,14% uczniów uczelni ekonomicznych. Wyniki badania pokazują, iż na racjonalność podejmowania decyzji ma wpływ zarówno większe doświadczenie z rynku najmu nieruchomości, jak i wykształcenie, ponieważ lepsze decyzje podejmują studenci uczelni ekonomicznych. Badanie pozwala również wyciągnąć wnioski, że niemal połowa ankietowanych przejawia zachowania całkowicie nieracjonalne zgodnie z założeniami autorek artykułu.
Kaliczak, G. i Merena, A. (2023). Student jako najemca – racjonalny czy nieracjonalny uczestnik rynku nieruchomości mieszkaniowych? W: M. Swacha-Lech, I. Dittmann (red.), Finanse (s. 63-75). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: racjonalność; studenci; rynek nieruchomości; rynek najmu; rationality; students; real estate marker; rental market