Preferencje potencjalnych nabywców nieruchomości mieszkaniowych na rynku wrocławskim - Stepień, Joanna (Preferences of Potential Buyers of Residential Real Estate on the Wrocław market, 2023)
W artykule zaprezentowano wyniki badania, którego celem była identyfikacja preferencji potencjalnych nabywców nieruchomości mieszkaniowych na rynku wrocławskim i czynników mających największe znaczenie w procesie zakupu. Badanie przeprowadzono wiosną 2023 roku klasyczną metodą badania preferencji, wykorzystując kwestionariusz ankiety. Zawarte w nim pytania zostały stworzone z zastosowaniem skal pomiaru, m.in. nominalnej, porządkowej oraz przedziałowej, w tym skali Likerta. Miały one charakter pytań zamkniętych jednolub wielokrotnego wyboru. Wyniki badania pokazują zróżnicowanie preferencji mieszkaniowych na wrocławskim rynku. Najważniejsze wnioski z badania to: 1) większość osób jest w stanie przeznaczyć na nieruchomość środki w wysokości 7000-9000 zł za m2, 2) największym zainteresowaniem cieszą się mieszkania i domy zlokalizowane na osiedlach poza centrum miasta, 3) najpopularniejszym wyborem wśród nabywców są 3-pokojowe lokale o powierzchni 51-70 m2.
Stępień, J. (2023). Preferencje potencjalnych nabywców nieruchomości mieszkaniowych na rynku wrocławskim. W: M. Swacha-Lech, I. Dittmann (red.), Finanse (s. 139-151). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: preferencje mieszkaniowe; nieruchomości mieszkaniowe; wrocławski rynek nieruchomości; housing preferences; residental real estate; Wroclaw real estate market