Wzrost znaczenia zapasów wobec występowania szoków zewnętrznych - Trębska, Joanna; Gajdos, Marcin (Increasing Importance of Stocks Due to the Occurrence of External Shocks, 2024)
Cel: Celem opracowania jest ocena wpływu zapasów na stabilizację przebiegu cykli koniunkturalnych. Jego realizacja obejmuje, z jednej strony, zwrócenie uwagi na znaczenie zapasów w przedsiębiorstwie i optymalizacji ich poziomu w celu wygładzenia produkcji. Z drugiej strony, podejście makroekonomiczne opiera się na analizie zmian struktury akumulacji na podstawie danych zestawionych w systemie rachunków narodowych, m.in. w kontekście oceny wpływu zapasów na stabilizację przebiegu cykli koniunkturalnych. Metodyka: Przy zastosowaniu metod input-output dokonano oszacowania pełnego wpływu zapasów na PKB. Empiryczna część opracowania opiera się na danych statystycznych publikowanych w bazie Komisji Europejskiej (Eurostat Database), a w szczególności na bilansach dla aktywów niefinansowych, sekwencji transakcji zestawionych w systemie rachunków narodowych oraz tablic input-output (bilansów przepływów międzygałęziowych i tablic wykorzystania). Wyniki: Przykład gospodarki czeskiej pokazuje, że wkład zapasów w tworzenie PKB charakteryzuje się dużą zmiennością, przy czym znaczenie zapasów rośnie w okresach występowania szoków zewnętrznych. Implikacje i rekomendacje: Zapasy należy uważać za niezbędny i nieunikniony element działalności gospodarczej, mylnie są one często traktowane jako element pasywny i niedochodowy. Wydaje się, że ich znaczenie rośnie szczególnie w niepewnej sytuacji makroekonomicznej, w jakiej znalazły się gospodarki światowe wobec pandemii COVID-19 czy wojny w Ukrainie. Oryginalność/wartość: Analiza zawarta w artykule stanowi próbę zestawienia mikroekonomicznego i makroekonomicznego podejścia do analizy zapasów, w tym szczególnie rzadkiego zastosowania metod input-output do analizy zjawiska zapasów.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2024; vol. 68, nr 2, s. 62-73
Keywords: zarządzanie zapasami; cykl koniunkturalny; metody input-output; inventory management; business cycle; input-output method