Zarządzanie projektami finansowanymi z Unii Europejskiej prowadzonymi na uczelniach wyższych - Bemben, Kornelia (Management of Projects Funded by the European Union Conducted at Higher Education Institutions, 2023)
Zarządzanie projektami finansowanymi ze środków Unii Europejskiej (UE) na uczelniach wyższych jest inne od klasycznego rozumienia zarządzania. Istnieje wiele możliwości i ograniczeń pojawiających się w takich przedsięwzięciach ze względu na cechy uniwersytetu jako instytucji oraz wymogi nakładane przez Unię. Wydatkowanie funduszy unijnych wiąże się z wieloma obowiązkami, które muszą być przestrzegane w projekcie. Przykładem opisywanego projektu jest Biznesowy Indywidualny Program Studiów (BIPS) realizowany na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Finansowanie ze środków unijnych oraz prowadzenie projektu w szkole wyższej zostaje poddane analizie pod kątem możliwości i zagrożeń pojawiających się w jego zarządzaniu i koordynacji. Istotne jest zaprezentowanie cech charakterystycznych projektu z uwzględnieniem jednocześnie wymagań stawianych przez UE i uczelnię. Celem jest wskazanie, w jaki sposób zarządzanie tego rodzaju przedsięwzięciami przyczynia się do osiągnięcia pozytywnych efektów, a jednocześnie identyfikacja potencjalnych trudności, takich jak zmienne wymagania unijne, konieczność dostosowywania działań do specyfiki projektu oraz skomplikowany proces raportowania.
Bemben, K. (2023). Zarządzanie projektami finansowanymi z Unii Europejskiej realizowanymi na uczelniach wyższych. W: A. Kuźmińska-Haberla, S. Bobowski (red.), Ekonomia i międzynarodowe stosunki gospodarcze (s. 90-102). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Keywords: zarządzanie projektami; dofinansowanie; finansowanie unijne; uczelnia wyższa; program BIPS; project management; subsidies; EU financing; university; BIPS program