Spis treści [Rachunkowość / pod red. M. Biernackiego, R. Kowalaka. - Wrocław, 2024] - Biernacki, Michał. Redaktor; Kowalak, Robert. Redaktor (Debiuty Studenckie. Rachunkowość, 2024)
[Niniejszy zeszyt zawiera piętnaście artykułów naukowych autorstwa studentów I oraz II stopnia studiów na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Problematyka podejmowana przez młodych adeptów nauki dotyczy zarówno aspektów teoretycznych, jak i praktycznych funkcjonowania jednostek gospodarczych na rynku. W prezentowanych tekstach omówiono m.in. takie zagadnienia, jak: uznawalność kosztów uzyskania przychodów, zmiany w ustawie o VAT dotyczące systemu kaucyjnego, podatek od sprzedaży okazjonalnej, wycena aktywów biologicznych, niewadliwość i rzetelność ksiąg rachunkowych, zastosowanie AI w biurach rachunkowych oraz analiza wskaźnikowa jako narzędzia controllingu strategicznego.] z zapowiedzi
s. 156
Keywords: prawo podatkowe; analiza finansowa; rachunkowość finansowa; system kaucyjny; ewidencja księgowa