Analiza wskaźnikowa jako narzędzie strategicznego controllingu finansowego - Bakalarczyk, Alicja (Ratio Analysis as a Tool for Strategic Financial Controlling, 2024)
Celem artykułu jest podkreślenie istoty wykorzystania wskaźników finansowych podczas podejmowania decyzji strategicznych w przedsiębiorstwie. Strategiczny controlling finansowy przez zastosowanie analizy wskaźnikowej umożliwia zrozumienie wyników finansowych, identyfikację trendów oraz podejmowanie świadomych decyzji długoterminowych, co w konsekwencji prowadzi do poprawy efektywności finansowej i wzrostu wartości dla akcjonariuszy. W artykule wyjaśniono pojęcie controllingu finansowego, analizy finansowej oraz przeprowadzono analizę wybranych wskaźników na przestrzeni lat na podstawie TXM SA. W artykule wykorzystano następujące metody badawcze: krytykę piśmiennictwa, indukcję oraz studium przypadku.
Bakalarczyk, A. (2024). Analiza wskaźnikowa jako narzędzie strategicznego controllingu finansowego. W: M. Biernacki, R. Kowalak (red.), Rachunkowość (s. 19-28). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: analiza wskaźnikowa; strategiczny controlling finansowy; ratio analysis; strategic financial controlling