Ryzyko podatkowe wynikające z wyceny wartości niematerialnych na potrzeby ustalenia cen transferowych - Gawlas, Martyna (Tax Risk Arising from the Valuation of the Intangible Assets for Transfer Pricing Purposes, 2024)
Wiarygodna wycena wartości niematerialnych stanowi wyzwanie dla podatników. Brak jednolitych standardów wyceny, subiektywność oceny wartości niematerialnych aktywów, zmienność ich wartości oraz różnorodność metod wyceny stwarzają przedsiębiorstwom ryzyko nieprawidłowej oceny tych aktywów. Organizacja Współpracy Gospodarczej i Rozwoju wyróżniła kategorię trudnych do wyceny wartości niematerialnych, stwierdziwszy, że mogą być one elementem agresywnej optymalizacji podatkowej. Na podmioty powiązane, dokonujące między sobą transakcji dotyczącej trudnych do wyceny wartości niematerialnych, nakładane są dodatkowe obowiązki sprawozdawcze w zakresie raportowania schematów podatkowych i dokumentacji cen transferowych. Podatnicy w związku z identyfikacją trudnych do wyceny wartości niematerialnych muszą zmierzyć się z dodatkowym ryzykiem podatkowym. Celem artykułu jest przedstawienie możliwych rozwiązań minimalizujących ryzyko podatkowe, wynikające z przeprowadzenia transakcji dotyczącej trudnych do wyceny wartości niematerialnych. Zastosowane w artykule metody badawcze obejmują analizę aktów prawnych, przegląd publikacji oraz wnioskowanie przez dedukcję.
Gawlas, M. (2024). Ryzyko podatkowe wynikające z wyceny wartości niematerialnych na potrzeby ustalenia cen transferowych. W: M. Biernacki, R. Kowalak (red.), Rachunkowość (s. 48-55). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: ceny transferowe; wartości niematerialne; schematy podatkowe; wycena wartości niematerialnych; transfer pricing; intangibles; tax arrangements; valuation of intangibles