Czynniki determinujące wybór studiów z zakresu rachunkowości przez studentów należących do pokolenia Z - Kaczmarczyk, Oliwia (Factors Determining the Choice of Accounting Studies by Students Belonging to Generation, 2024)
Istnieją liczne przesłanki, które determinują wybór kierunku studiów. Różnią się one w zależności od indywidualnych przekonań czy też doświadczeń życiowych. Celem badawczym artykułu jest próba udzielenia odpowiedzi na pytanie, jakie czynniki wpłynęły na wybór studiów z zakresu rachunkowości z punktu widzenia studentów zaliczanych do pokolenia Z. W artykule posłużono się następującymi metodami badawczymi: analizą literatury, metodą dedukcji oraz wnioskowaniem logicznym na podstawie badań ankietowych.
Kaczmarczyk, O. (2024). Czynniki determinujące wybór studiów z zakresu rachunkowości przez studentów należących do pokolenia Z. W: M. Biernacki, R. Kowalak (red.), Rachunkowość (s. 56-63). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: motywy wyboru studiów; pokolenie Z; studenci rachunkowości; motives for choosing studies; generation Z; accounting students