Specyfika ewidencji i rozliczania pomocy w ramach rządowego programu „Pomoc dla sektorów energochłonnych związana z nagłymi wzrostami cen gazu ziemnego i energii elektrycznej w 2023 r.” - Ksieniewicz, Mikołaj (Specifics of Recording and Settling Aid under the Government Programme “Financial Aid to Energy-intensive Industries Related to Sudden Increases in Natural Gas and Electricity Prices in 2023”, 2024)
Wysokie ceny energii elektrycznej i gazu ziemnego oraz podwyższone w związku z tym koszty prowadzenia działalności dotknęły przede wszystkim podmioty z sektora przemysłowego. Po wejściu odpowiednich ustawowych przepisów Rada Ministrów uruchomiła specjalne programy pozwalające na ich rekompensatę. Przedsiębiorstwa, aby mogły ją otrzymać, musiały spełnić szereg wymagań przedstawionych w regulaminie. Po otrzymaniu takiej pomocy finansowej mogły mieć wątpliwość co do jej odpowiedniej ewidencji oraz trudność z jej właściwym rozliczeniem pod kątem podatkowym. Celem artykułu jest przedstawienie zasad wnioskowania o pomoc w ramach rządowego programu oraz zaproponowanie sposobów ewidencji i rozliczania pomocy finansowej w ramach programu. Zastosowane metody badawcze w artykule obejmują analizę aktów prawnych, przegląd literatury i wnioskowanie przez dedukcję oraz analogię.
Ksieniewicz, M. (2024). Specyfika ewidencji i rozliczania pomocy w ramach rządowego programu „Pomoc dla sektorów energochłonnych związana z nagłymi wzrostami cen gazu ziemnego i energii elektrycznej w 2023 r.”. W: M. Biernacki, R. Kowalak (red.), Rachunkowość (s. 64-73). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: pomoc finansowa; sektory energochłonne; ewidencja księgowa; financial aid; energy-intensive industries; accounting records