Zastosowanie sztucznej inteligencji w biurach rachunkowych – podejście przyszłych i obecnych księgowych - Łużna, Natalia (Application of Artificial Intelligence in Accounting Offices – The Approach of Future and Current Accountants, 2024)
Postęp technologiczny związany z rozwojem narzędzi stosujących rozwiązania oparte na sztucznej inteligencji pozwala przedsiębiorstwom zdobyć przewagę konkurencyjną na rynku, w którym przepływ informacji i automatyzacja procesów są kluczowymi czynnikami wpływającymi na ciągły wzrost. Rozwinięcie zastosowań sztucznej inteligencji, nazywanej czwartą rewolucją przemysłową, odnalazło swoje miejsce również w branży księgowej, dla której narzędzia oparte na AI mogą stać się elementem usprawniającym czynności rachunkowe. Celem artykułu jest zbadanie podejścia przyszłych księgowych do używania funkcji opartych na rozwiązaniach wykorzystujących sztuczną inteligencję w procesach księgowych. Zastosowanymi metodami badawczymi były analiza porównawcza, analiza danych i literatury, metoda dedukcji i obserwacji.
Łużna, N. (2024). Zastosowanie sztucznej inteligencji w biurach rachunkowych – podejście przyszłych i obecnych księgowych. W: M. Biernacki, R. Kowalak (red.), Rachunkowość (s. 82-96). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: sztuczna inteligencja; automatyzacja procesów; nowoczesne biuro rachunkowe; pokolenie Alfa Milenium; artificial intelligence; process automation; modern accounting office; Alpha Millennium generation