Ocena zagrożenia upadłością Neonet - Śliwka, Patrycja (Assessment of the Threat of Bankruptcy of Neonet S.A., 2024)
Niniejszy artykuł dotyczy oceny zagrożenia upadłością Neonet SA, a jego głównym celem jest weryfikacja zasadności złożenia wniosku o upadłość z zastosowaniem modeli dyskryminacyjnych. Aby osiągnąć zamierzony cel badawczy, opisano sposób prognozowania upadłości, wybrane modele dyskryminacyjne zagraniczne i krajowe oraz wykonano analizę dyskryminacyjną badanej spółki. Z przedstawionych wniosków wynika, iż pismo o upadłość zostało złożone bezzasadnie. Obecnie spółka jest w restrukturyzacji.
Śliwka, P. (2024). Ocena zagrożenia upadłością Neonet SA. W: M. Biernacki, R. Kowalak (red.), Rachunkowość (s. 140-146). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Keywords: Neonet SA; upadłość; restrukturyzacja; modele dyskryminacyjne; discriminant analysis; models of bankruptcy; essence of forecasting