Zmiany wprowadzone przez projekt aktualizacji Krajowego Standardu Rachunkowości nr 2 „Podatek dochodowy” - Wandzlewicz, Natalia (Changes Introduced by the Updating Project of the National Accounting Standards No. 2 “Income Tax”, 2024)
Artykuł został poświęcony analizie porównawczej dotychczasowego Krajowego Standardu Rachunkowości nr 2 „Podatek dochodowy” z przedłożonym przez Komitet Standardów Rachunkowości projektem aktualizującym wspomniany standard. Celem opracowania jest wskazanie na występujące rozbieżności, tudzież zmiany, wprowadzone w opublikowanym przez komitet projekcie aktualizacji. Wprowadzone zmiany zostały poddane ocenie i przeanalizowane pod kątem konieczności ich nowelizacji w celu dostosowania do przepisów prawa w tym ustawy o rachunkowości i ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych.
Wandzlewicz, N. (2024). Zmiany wprowadzone przez projekt aktualizacji Krajowego Standardu Rachunkowości nr 2 „Podatek dochodowy”. W: M. Biernacki, R. Kowalak (red.), Rachunkowość (s. 147-155). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Keywords: podatek dochodowy; KSR nr 2 Podatek dochodowy; income tax; NAS No. 2 Income Tax