Proekologiczne postawy mieszkańców aglomeracji - Stanson, Nicholas (Pro-environmental Attitudes of Agglomeration Residents, 2023)
W artykule autor analizuje kluczowe aspekty nowoczesnych miast ekologicznych, niskoemisyjnych środków transportu publicznego, pojazdów elektrycznych oraz programu Europejskiego Zielonego Ładu. Skupia się na zrównoważonym rozwoju i poprawie jakości życia mieszkańców poprzez omawianie cech charakterystycznych ekomiast, takich jak elektryczne autobusy i tramwaje, oraz rosnącej popularności pojazdów elektrycznych (BEV i PHEV) w Polsce. Autor przedstawia cele i instrumenty finansowe Europejskiego Zielonego Ładu wspierające rozwój miast ekologicznych i niskoemisyjnych środków transportu. Autorskie badanie miało także na celu zmierzenie świadomości ekologicznej społeczeństwa i chęci ograniczenia zanieczyszczeń. Wyniki badania dostarczyły ważnych danych na temat postaw społeczeństwa wobec ochrony środowiska i potencjalnych zmian w zachowaniach konsumentów na rzecz zrównoważonego rozwoju.
Stanson, N. (2023). Proekologiczne postawy mieszkańców aglomeracji. W: P. Hanczar, N. Szozda (red.), Logistyka i transport (s. 72-83). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: ekomiasta; transport niskoemisyjny; pojazdy elektryczne; Europejski Zielony Ład; eco-cities; low-carbon transportation; electric vehicles; European Green Deal