Spis treści [Globalne łańcuchy wartości. Funkcjonowanie, dylematy, wyzwania / pod red. Bogusławy Drelich-Skulskiej, Sebastiana Bobowskiego, Pawła Pasierbiaka.- Wrocław, 2024] - Drelich-Skulska, Bogusława. Redakcja; Bobowski, Sebastian. Redakcja; Pasierbiak, Paweł. Redakcja (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2024)
[Prezentowana monografia poświęcona jest rozmaitym aspektom powstawania, ekspansji oraz transformacji globalnych łańcuchów wartości w różnych regionach świata. Tezą monografii jest twierdzenie, że globalne łańcuchy wartości kształtują się pod wpływem procesów zachodzących w gospodarce światowej, determinujących kierunki rozwoju poszczególnych państw i regionów. Opracowanie podzielono na dwie części, z których pierwsza ukazuje teoretyczne aspekty funkcjonowania globalnych łańcuchów dostaw, a druga obejmuje zagadnienia związane z historycznymi fundamentami oraz fazami kształtowania się globalnych łańcuchów wartości, a także z ich charakterystyką we współczesnej gospodarce światowej. Jednak badania handlu wskazują na szczególne znaczenie trzech bloków regionalnych, w których funkcjonują w dużym stopniu powiązania między krajami o charakterze wewnątrzregionalnym. W literaturze określa się je mianem fabryk: Factory Asia, Factory Europe, Factory North America. Autorzy wyrażają nadzieję, że prezentowane rozważania teoretyczne oraz studia empiryczne nie tylko będą stanowić wkład do badań nad funkcjonowaniem globalnych łańcuchów dostaw, lecz także przyczynią się do rozszerzenia pola badawczego przez kolejnych badaczy i analityków biznesu międzynarodowego.] z zapowiedzi.
Drelich-Skulska, B., Bobowski, S. i Pasierbiak, P. (red.). (2024). Globalne łańcuchy wartości – funkcjonowanie, dylematy, wyzwania. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
s. 202
Keywords: globalne łańcuchy wartości; globalizacja; handel zagraniczny; zrównoważony rozwój