Wpływ globalnych łańcuchów wartości na gospodarkę - Wojtas, Monika; Pasierbiak, Paweł (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2024)
Rozdział przedstawia wpływ uczestnictwa w globalnych łańcuchach wartości na następujące obszary gospodarki narodowej: rozwój gospodarczy, rynek pracy, handel zagraniczny, postęp technologiczny oraz sektor małych i średnich przedsiębiorstw. Wykorzystując dostępne wyniki badań empirycznych, wskazano pozytywne skutki GVC dla gospodarki, m.in: wpływ na dynamikę wzrostu gospodarczego czy ograniczenie ubóstwa, poprawę produktywności przedsiębiorstw, unowocześnianie struktury gospodarek, dyfuzję technologii czy bardziej zaawansowany międzynarodowy podział pracy.
Wojtas, M. i Pasierbiak, P. (2024). Wpływ globalnych łańcuchów wartości na gospodarkę.W: B. Drelich-Skulska, S. Bobowski, P. Pasierbiak (red.), Globalne łańcuchy wartości – funkcjonowanie, dylematy, wyzwania (s. 66-86). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: globalne łańcuchy wartości; rozwój gospodarczy; handel międzynarodowy; transfer technologii; MŚP