Rozwój globalnych łańcuchów wartościw ujęciu historycznym - Białowąs, Tomasz; Twarowska-Mól, Katarzyna (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2024)
Głównym celem opracowania jest analiza rozwoju globalnych łańcuchów wartości w ujęciu historycznym. Przyjętą metodą badawczą jest analiza literatury z obszaru globalnych łańcuchów wartości, handlu międzynarodowego i gospodarki światowej. Rozważania teoretyczne zostały poparte badaniem danych statystycznych. Przeprowadzona analiza pozwala stwierdzić, że powiązania w ramach globalnych łańcuchów wartości różniły się siłą i charakterem w zależności od badanego okresu.
Białowąs, T. i Twarowska-Mól, K. (2024). Rozwój globalnych łańcuchów wartości w ujęciu historycznym. W: B. Drelich-Skulska, S. Bobowski, P. Pasierbiak (red.), Globalne łańcuchy wartości – funkcjonowanie, dylematy, wyzwania (s. 101-116). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: globalne łańcuchy wartości; pionowa integracja; fragmentaryzacja